torsdag 22. september 2022

En av Norges flotteste skiturer. Finse til Tyinkrysset.

 En av Norges flotteste skiturer går ifra Finse til Tyinkrysset. Flott utsikt til "ville" og massive fjell hele veien. Turen begynner lett ved Finse der du går mot Geiterygghytta som første overnatting, overnatting må du ta i telt utenom sesongen da turisthytte er stengt. Mat og proviant må du ordne selv, må ikke glemmes.

Geiterygghytta - Kongshelleren.

Letteste rute er å følge elva ned til Vestredalsvannet for så å brekke opp mot Bolhovd ved vinter parkeringen. Så er det relativt flatt frem til Kongshelleren th. Den er selvbetjent og har både ved og proviant på hytta. Det er 2 hytter, i sikringsbua er det mulig å ha hund også. Og det er fyring der.

Konghelleren-Ljungsdalshytta.

Begynner flatt og relativt lett de første kilometere, så venter det noen fine utforkjøringer når du nærmer deg Ljungsdalen. Der er det muligheter for å sette noen fine telemarksvinger om du behersker kunsten. Og når du så er nede så er det lett gange frem til hytta. Ljungsdalshytta er stengt utenom sesong, men det finnes en selvbetjent del du kan bruke der også. Ved og proviant finnes.

Ljungsdalshytta - Bjordalsbu.

Berengn litt tid på etappen da det er mye stigning opp til Bjordalsbu, men for et området å gå i. Skarvheimen er mektig. Letteste stigning opp til Bjordalsbu er ifra Toviki. Det er ruta jeg velger å gå når jeg er der. 2 hytter på Bjordalsbu, proviant og ved er det der. I sikringsbua er det mulighet for å ha hund.

Bjordalsbu - Sulebu.

En drøy etappe, begynner snilt med litt flater. Og en herlig nedkjøring til Breistølen hvor du må krysse vei. Så begynner morroa siden du nå nærmer deg Jotunheimen, merkbart mer klyving og bakker der du setter nesa mot Suleskardet. Litt opp og ned men når du når Suleskardet så er det en flott nedkjøring før du går flatt mot Sulebu. Sulebu er selvbetjent og absolutt verdt å ta en natt på. Verdens beste madrasser har de også. Proviant og ved finnes også. Og møter du på hyttevakta der, så er hun verdens hyggeligste menneske. Så er det en herlig nedkjøring til Tyinkrysset.

Kan absolutt anbefale turen, både med og uten hund. Er så heldig å ha en godt pelsa polarhund som takler noen netter i telt om hyttene er fulle. Har blitt noen netter ute opp igjennom åra.

Lurer du på om å turen så slutt å lur, bare gjør det. Men husk at det er et utsatt området med mye vær og vind. Til tider heftig også. Så husk godt utstyr og gode klær. Og kart og kompass må være med, løypa er ikke stikka før sesongen åpner.

God tur.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar